bikinilijn bleken

Huidprobleem: Donkere bruine vlekken op de huid

Bruine vlekken op de huid zijn vaak onschuldig en komen veel voor bij mensen die veel pigment in hun huid hebben zitten. Om te meten of jij veel pigment in je huid hebt zitten kun je jezelf de volgende vragen stellen. Beantwoord je alle vragen met een ‘JA’ dan is de kans groot dat jouw huid gemakkelijk pigment aanmaakt.

Word je snel bruin? wanneer je snel bijkleurt is dat een teken van een snelle pigmentontwikkeling. Dat is goed want dat beschermd je tegen de schadelijke stralingen van de zon. Een snelle pigmentaanmaak kan er ook voor zorgen dat je plaatselijk bruine vlekken krijgt. Dit zijn pigmentvlekken.

Komen pigmentvlekken veel in je familie voor? hebben je ouders, tantes, broers of zussen ook last van bruine vlekken in het gelaat? Grote kans dat dit in jouw familie een erfelijke kwaal is. Al is het niet echt een kwaal natuurlijk want schadelijk voor je gezondheid is het zeker niet.

pigmentvlekken in gezicht verwijderen

Het is overigens niet zo dat iedereen die gemakkelijk pigment aanmaakt ook daadwerkelijk pigmentvlekken krijgt. Wel heb je hier een verhoogde kans op. En daarnaast zijn er vaak ook andere factoren die hierin een rol spelen. De meest voorkomende externe factoren voor de ontwikkeling van bruine vlekken op de huid vindt je hieronder terug.

Bruine vlekken verminderen

1) Het slikken van hormonen zoals de anticonceptiepil

Wanneer er een verandering in je hormoonhuishouding plaatsvindt door bijvoorbeeld het slikken van de anticonceptiepil, tijdens je zwangerschap of in de overgang. Op dit soort momenten is de kans groter op de ontwikkeling van de volgende huidproblemen waarbij pigmentophoping een rol speelt:

 • melasma / zwangerschapsmasker
 • pigmentvlekken in het gelaat of op heel het lichaam
 • ouderdomsvlekken (ontstaan vaak in de periode van de overgang)

2) Harsen van het lichaam

Vooral in de zomer wil je graag een glad lichaam zonder overmatige beharing. Maar wist je dat je huid na het harsen eerst goed moet herstellen? Wanneer je de huid geen rust gunt en er direct mee in de zon gaat, dan is de kans groot dat je hier bruine vlekken aan over houdt. Harsen kun je dus zeker wel doen, maar doe dit minimaal een week van te voren.

bruine vlekken op de huid
Tabel 1. Bruine vlekjes op huid door UV-Straling

3) Overmatig zonnen zonder goede bescherming

De zon is meestal de boosdoener van pigmentophopingen. De zon stimuleert de aanmaak van pigment en de huid reageert daar automatisch op door pigment aan te maken. Dit proces gaat niet helemaal goed wanneer je hier bruine vlekjes aan over houdt. De huid maakt dan op een specifiek plekje net iets teveel pigment aan waardoor deze vlekken ontstaan. Een nadeel hiervan is dat de vlekken helaas niet vanzelf meer weg gaan.

4) Wanneer je antibiotica of medicijnen slikt

Zit je aan een antibioticakuur of slik je medicijnen? Pas dan ook heel erg op met de zon. Je huid reageert vaak overgevoelig op blootstelling waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan. Ook hier is het advies om de zon te mijden en je goed in te smeren.

Dit is wat je kunt doen

Maak je snel pigment aan dan is het aan te raden om altijd een zonnefactor te gebruiken wanneer je naar buiten gaat. Vooral in de zomermaanden is dat heel belangrijk om te doen. Maar eigenlijk is het advies om dit het hele jaar door te blijven doen. De winterzon is namelijk ook heel erg krachtig. Draag een hoed zodat je gelaat niet direct in het zonlicht komt. Vooral na het harsen, tijdens de zwangerschap of bij het slikken van antibiotica is dat verstandig om te doen.

7 thoughts on “Huidprobleem: Donkere bruine vlekken op de huid

 1. Nu weet ik eindelijk wat de oorzaak kan zijn van mijn bruine vlekken. Het komt bij mij al veel in de familie voor hoor, mijn moeder heeft er bijvoorbeeld veel last van en enkele tantes van mij ook. Zelf had ik juist een hele mooie egale huid, tot mijn vakantie vorig jaar naar India. Ik kwam thuis met donkere vlekjes op mijn voorhoofd en dat is ondanks goede hoop niet meer minder geworden..

 2. Ik heb bruine vlekken op mijn rug, waarschijnlijk zijn die ontstaan door acne in mijn pubertijd. Vind het echt heel beschamend om zonder shirt te gaan zwemmen of op het strand te liggen. kan ik de bleekcreme hiervoor ook gebruike?

 3. Bij mij zijn de pigmentvlekken echte zonnevlekjes (ontstaan dus door de zon), eerst verdwenen ze weer naarmate het herfst en winter werd maar het lijkt wel of ze nu plots blijvend zijn. Iemand tips om alsnog van die vlekken af te komen?

 4. Hier iemand met bruine vlekken op het voorhoofd, afgelopen zomer is het veel erger geworden en ik wil er nu toch wel een keer vanaf komen tips zijn welkom!

 5. Vind het zo vreselijk ogen die donkere vlekken, ze lijken ook alleen maar donkerder te worden, vooral wanneer ik een drukke week heb. (ben indisch)

 6. Helaas melasma gekregen door een antibioticakuur.. dat was anderhalf jaar geleden en het is nog steeds niet weggetrokken 🙁

 7. Ik neem,boor het ogenblik levofloxcine ben donker huid type en verbrand
  Nooit mag ik in de zon me deze antibiotica!
  Neer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *